Zo start je een minimalistische levensstijl

Zo start je een minimalistische levensstijl 

Een gezegde wat we allemaal kennen luidt : “Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”. Een opgeruimde en geordende woning zonder onnodige spullen klinkt veel mensen als muziek in de oren. Minimalisme is de kunst van ‘minder is meer.’ Deze levensstijl wint populariteit in de drukke wereld waar we ons in bevinden. Maar hoe start je een minimalistische levensstijl? En nog belangrijker, hoe behoud je deze levensstijl. 

Wat is minimalisme? 

Minimalisme houdt in dat je gelukkig bent met minder. Vaak is minder meer! Aanhangers van deze levensstijl verkondigen dat je met een kleinere selectie aan spullen contenter bent dan met een enorme verzameling. De levensfilosofie draait om het bewust verminderen van je bezittingen en hierdoor het maximaliseren van vreugde. Je stopt met lukraak dingen kopen. Je verwijdert rommel, nutteloze spullen en onnodige objecten uit je leven. 

Minimalisme brengt veel voordelen met zich mee. Door de huidige maatschappij krijgen we 24/7 veel prikkels binnen. Als je huis opgeruimd en minimalistisch is krijg je meer rust thuis en kun je echt even afschakelen. Je krijgt meer ruimte in je hoofd om je te focussen op dingen die er echt toe doen. Door te ontspullen hoef je minder op te ruimen, heb je overzicht over wat je bezit, minder afleiding en je hebt meer rust. 

Hoe te beginnen met minimalisme 

Het starten van een minimalistische levensstijl is een stapsgewijs proces. Begin met het evalueren van je bezittingen en vraag jezelf af wat je écht nodig hebt. Ruim rommel op en organiseer je spullen. Je kan dit toepassen op meerdere facetten in je leven: je interieur, de manier waarop je boodschappen doet, je kledingkast en andere dingen. Door je kledingkast te minimaliseren heb je minder stress in wat je elke ochtend aan moet. Door enkele stuks te hebben die bij elkaar passen, heb je meer opties, dan veel stuks die niet bij elkaar passen. 
Overweeg om je spullen te doneren of te verkopen wat je niet nodig hebt. Het doel is om een overzichtelijke en functionele leefruimte te creëren.

Veel mensen hebben last van impulsaankopen en dit is ook de reden dat we te veel spullen hebben. Probeer impulsaankopen te vermijden. Schrijf op wat je hebt gezien en leg dat lijstje minimaal 24 uur weg. Na een paar dagen ben je de meeste dingen op het lijstje vergeten en wil je het niet meer kopen. Zit het toch nog in je hoofd, mag je het kopen. Probeer wel iets anders weg te doen. 

Minimalisme is rust 

In een wereld vol prikkels en drukte biedt minimalisme een waardevol tegengif. Het brengt innerlijke rust, tijdbesparing en een grotere focus op de dingen die er echt toe doen. Overweeg om deze levensstijl te omarmen en ontdek de positieve veranderingen die het met zich meebrengt. Door bewust te ontspullen en bewust keuzes te maken, kun je rust vinden in een drukke wereld. 

Met een minimalistische levensstijl creëer je niet alleen rust in je huis, maar ook in je hoofd. Door te ontspullen heb je minder dingen aan je hoofd. Je hoeft aan minder dingen te denken en ook met minder dingen rekening te houden. Naast dat het rust brengt, bespaar je ook geld. Je verdient geld met het verkopen van je spullen en bespaart geld, omdat je geen impulsaankopen meer doet.